OBISK ČEBELARSKEGA DOMA PODSTENICE

Mladi čebelarji iz PŠ Dvor so se na povabilo predsednika Čebelarskega društva Straža–Dolenjske Toplice, g. Toneta Andrejčiča, udeležili ogleda Čebelarskega muzeja na Podstenicah. Podstenice so priljubljena točka pohodnikov, muzej z maketo nekdanje vasi pa nas spominja na nekdanje prebivalce ter združuje čebelarje, saj imajo tu tudi različna predavanja, prireditve in srečanja.

Zelo zanimiva je maketa predvojnih Podstenic. Takrat je bilo tam 65 stavb, pred začetkom druge svetovne vojne so prebivalce – Kočevarje – izselili, po roški ofenzivi je bila vas požgana, ostala je le kapelica.

Za društveni čebelnjak skrbi gospodar društva Domine Krese. G. Tone nam je razložil, da je čebelnjak postavljen tako, da do njega ne pride medved. Tako so čebelice v čebelnjaku na varnem. Ker je bilo hladno vreme, čebele niso izletavale, zato smo si z zanimanjem pogledali panjske končnice.

Območje Kočevskega roga je dobro medonosno območje in je eno največjih in najkvalitetnejših donosov v Sloveniji. Številni čebelarji dobijo zlata priznanja še zlasti za hojev med ali celo šampiona.

Za čebelarje, ki so pomagali pri obnovitvi čebelarskega doma resnično velja čebelarski rek: »Po čebelah se vižaj«.

Dvor, 4.3.2022 Mihael Potočar, mentor čebelarskega krožka na PŠ Dvor

Maketa nekdanje vasi Podstenice
Pogled na čebelnjak s panjskimi končnicami je res nekaj posebnega.
Pogled v čebelji panj od zadaj: Čebelja družina se je začela razvijati, ker v naravi čebele dobijo prvi cvetni prah in medičino s spomladanskih cvetlic.
(Visited 28 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja