Zaključna ekskurzija 3. in 4. razreda PŠ Dvor

Torek, 11. 6. 2024, je bil za učence 3. in 4. razreda PŠ Dvor malce drugačen, poseben. Na ta deževen dan smo se odpravili na bolj ali manj zgodovinsko popotovanje, ki nam je razjasnilo dojemanje prednosti in ugodnosti današnjega življenja.

Učenci in njihove učiteljice smo se zjutraj zbrali v šoli, kjer smo razdelili malico, nato pa zunaj nestrpno čakali naš avtobus, ki nas je odpeljal novim dogodivščinam naproti. Prva postojanka je bila grad Bogenšperk, o zgodovini katerega smo že nekaj slišali od četrtošolcev na avtobusu. Na sami točki nas je pričakal grajski hlapec, ki nas je preko svojih pripovedovanj popeljal v zgodovino gradu Bogenšperk. Učenci so se spoznali z usodo otrok v tedanjem času, z bojno opremo, z zdravilstvom, verovanjem, tiskom, glasbo in predvsem z Janezom Vajkardom Valvasorjem. Škoda le, da naš obisk ni trajal do večera, da bi spoznali tudi grajske škrate, ki znajo ušpičiti marsikatero vragolijo.

Svojo pot smo nadaljevali v malce sodobnejšo zgodovino, na domačijo našega pisatelja Josipa Jurčiča. Učence je gospa voditeljica popeljala skozi zgodbe o življenju ljudi v 19. stoletju. Mislim, da si bomo prav vsi zapomnili, kako dobro je pravzaprav otroštvo v današnjem času, kjer starši za svoje otroke skrbijo z ljubeznijo. Ogledali smo si tudi rojstno hišo Josipa Jurčiča ter okolico le-te. Čas nam je res prehitro mineval in tako smo polni novih spoznanj odšli na avtobus, ki nas je pripeljal nazaj na Dvor.

Verjamemo, da je ta dan učencem prinesel veliko novih spoznanj, ter da jim bo ta izlet ostal v lepem spominu.

Katja Murn

(Visited 23 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja