DEDI FRANCI NA OBISKU

Vsi vemo, da ukvarjanje s športom izboljša počutje, nas varuje pred nekaterimi zdravstvenimi težavami, nam pomaga znižati stres, nas napolni z energijo in še marsikaj.

Dokaz za to je gotovo g. Franci Mišmaš, Binetov dedi, ki nas je obiskal v petek, 24.5.2024. Tretješolcem in četrtošolcem podružnične šole Dvor je predstavil svoj hobi. Povedal je, da se s tekom ukvarja že 35 let, teče zelo rad. Udeleževal se je raznih maratonov v tujini in pri nas, obožuje gorske teke, tekel je po meji občine Dolenjske Toplice, se iz Toplic večkrat podal do Bizeljskega, tekel je celo na Triglav in nazaj, čeprav so mu zdravniki povedali, da mu to ne bo uspelo. Ko je bil Bine v bolnišnici v Ljubljani zaradi zdravstvenih težav, je dedi tekel vse do Brezja, tam dal za mašo, nato pa do vnučka v bolnišnico. In z Binetom se je vse dobro rešilo. G. Franci vse svoje podvige skrbno beleži na transparentu, prinesel nam je pokazat tudi del zbirke svojih medalj, ki jih je res veliko. Zadnji večji tek se je odvil med prvomajskimi prazniki 2024, ko se je odločil, da bo iz Novega mesta tekel vse do otoka Krka na Hrvaškem. Pred tem je pri zdravniku opravil kar nekaj preiskav, saj je osnovno pravilo, da si zdrav, preden se izpostaviš takemu naporu. Tekel je 154 km in za to potreboval 17 ur. Vsi smo ga z odprtimi usti poslušali, kako je vneto razlagal, da je s tekom začel zvečer, 30.aprila. Iz Novega mesta je tekel mimo Dolenjskih Toplic, do Pogorelca, nato pa čez Kočevski rog, kjer je ponoči celo naletel na medvedjo družino, ki jo je pregnal z vpitjem. Ostal je skoraj brez glasu, a s tekom pogumno nadaljeval do vasi Mozelj, nato prečkal mejo na Petrini in nadaljeval pot do Delnic. Pri tem podvigu so ga vzpodbujali domači, zadnji del poti do apartmaja na otoku Krku so prekolesarili z njim.

Bine je na dedija, ki je pri svojih 66-ih letih tak športnik, zelo ponosen. Zahvalili smo se mu z bučnim aplavzom, dogodek nam bo ostal v čudovitem spominu. Gotovo smo si dobro zapomnili, kako sta v življenju pomembna vztrajnost in pogum ter to, da nikoli ne smeš odnehati, ne glede na to, na kakšno oviro naletiš. To pomeni samo, da je treba poiskati drugo pot do cilja.

Dvor, 24.5.2024 Tatjana Hren, vodja PŠ Dvor

(Visited 48 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...