PRI ŠTRAVSOVIH SMO PEKLI KRUH

Pri Štravsovih in Perkovih  v Stavči vasi nas vedno sprejmejo  z veseljem, z veliko mero gostoljubnosti in zelo toplo. Tudi ta torek je bilo tako.

Ker sta tam doma dva naša sošolca, smo se učenci 4. r.  k njim odpravili nabirat nova znanja o peki kruha in o življenju na kmetiji. Po prisrčnem in okusnem sprejemu z izbranimi sladicami in domačim sokom smo se lotili dela. Ga. Štravs je zamesila kruh, malo smo ji pomagali in si seveda postopek natančno ogledali.  Ker je moral kruh vzhajati, smo v tem času spoznali pridobivanje skute, poizkusili smo doma narejeno kislo mleko in spoznali, kako se naredi, spoznali smo tudi kako se poskrbi, da je krušna peč primerno segreta. Gospodinja nam je tudi pokazala, kje in kako se prekaja meso, staro zibelko, staro orodje in stare modele za peko peciva. Sledil je za nas najboljši del, sami smo pregnetli vsak svoj hlebec kruha in ga pripravili za vzhajanje. Zopet smo imeli prosti čas in izkoristili smo ga za dobro malico. Okrepčali smo se z domačimi obloženimi kruhki in mini picami. Ogledali smo si tudi hlev, kokošnjak in ostale dele domačije. V veži je že prijetno dišalo po pečen kruhu, ko smo odšli v šolo. Gospa Katarina in gospa Brigita sta za nami pripeljali pečeni kruh in z veseljem smo ga odnesli domov in razveselili naše domače

Vsem Štravsovim in Perkovim se iskreno zahvaljujemo za prisrčen sprejem, postrežbo, posredovano znanje in možnost, da smo se tudi mi preizkusili s peko kruha.

Zvonka Struna

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja